Kontich,
08
juli
2020
|
10:00
Europe/Amsterdam

Zes tips voor een zorgeloze autovakantie

Samenvatting

Nu de vakantieperiode van start gegaan is worden er volop plannen gesmeed om er even tussenuit te gaan. Door de COVID-19 situatie zullen Belgen deze zomer nog meer dan anders voor een autovakantie kiezen. Daarom is het een goed moment om te checken of jouw auto veilig de weg op kan om pech door onvoldoende voorbereiding of onderhoud te vermijden. Bandenproducent Goodyear geeft zes tips.

Versleten of beschadigde banden

De meeste mensen denken bij een vakantiecheck wellicht niet direct aan de banden, ondanks het feit dat goede banden onmisbaar zijn voor een veilige rit en bijdragen aan een lager brandstofverbruik. “Rijden met versleten banden kan namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken: te weinig profieldiepte verhoogt de kans op aquaplaning en zorgt voor een langere remweg. Daarom raden wij aan om zomerbanden te vervangen vanaf een profieldiepte van 2 mm. Hou in gedachte dat 1,6 mm de wettelijke minimale profieldiepte is”, vertelt Sofie Detaille, Trade Marketing Specialist bij Goodyear. “Controleer je banden zeker ook op mogelijke beschadigingen, zowel op het loopvlak als op de flank. Als je twijfelt over de staat van de banden, raadpleeg dan zeker een bandenspecialist bij jou in de buurt”, licht Sofie Detaille verder toe.
 

Bandenspanning

Vooraleer je op reis vertrekt, controleer je best ook de bandenspanning. Detaille legt uit: “Bij een te lage bandenspanning treedt er meer weerstand op tussen de band en de weg, waardoor je meer brandstof zal verbruiken. Een bijkomend nadeel is dat de band onregelmatig zal slijten: dit heeft onder andere een negatieve invloed op zowel de levensduur als de remprestaties van de band. Let erop dat je de bandenspanning ook niet te hoog zet, want dan heeft de band minder contact met de weg (enkel in het midden van het loopvlak). Dit heeft eveneens een impact op de remweg en de slijtage.” Even checken of jouw bandenspanning nog in orde is? Vaak staat op de binnenzijde van het klepje van de brandstoftank (of aan de binnenkant van de bestuurdersdeur) wat per band de juiste bandenspanning moet zijn. Ook is dit terug te vinden in het instructieboekje van de auto.
 

Verzekering in het buitenland

Neem altijd de groene verzekeringskaart van de wagen mee. Deze kaart krijg je ieder jaar van de verzekering als je polis wordt verlengd of als je een nieuwe polis hebt afgesloten. Op de groene kaart staat precies in welke landen de autoverzekering geldig is. Als de auto door pech uitvalt, is pechhulp in de meeste gevallen niet inbegrepen in de autoverzekering. Daarom is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten voor vervangend vervoer of pechhulp in het buitenland.
 

Koelvloeistof

Zeker bij autovakanties naar warme, zonnige landen is het belangrijk dat de motor goed gekoeld kan worden. Met een oververhitte motor kan je je reis namelijk niet verder zetten. Zorg daarom voor genoeg koelvloeistof in de radiator en neem eventueel een flesje koelvloeistof mee voor onderweg.
 

Controleer het oliepeil voor vertrek

Ook het oliepeil van je motor is van groot belang. Een te laag oliepeil zorgt voor verminderde smering van de bewegende onderdelen en kan in slijtage en in het ergste geval in een kapot motorblok resulteren. Check dus zeker even je oliepeil voor je aan een lange rit begint!
 

Gevarendriehoek & veiligheidshesjes

Mocht je deze tips toch nog pech onderweg ondervinden, dan is het handig om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in de auto te hebben liggen. Zet de auto aan de kant, zet de waarschuwingslichten aan, trek een veiligheidshesje aan, zet de gevarendriehoek op dertig meter achter de auto neer, en ga zelf op een veilige plek staan (achter de vangrail). In de meeste Europese landen is het verplicht om voor alle inzittenden van het voertuig een veiligheidshesje mee te hebben. Daar kunnen zelfs boetes op staan. Doe het dus voor je eigen veiligheid, en je portemonnee!

Over Goodyear

Goodyear is een van 's werelds grootste bandenleveranciers. Het bedrijf vervaardigt zijn producten in 47 fabrieken in 21 landen overal ter wereld en heeft circa 63.000 medewerkers in dienst. In twee innovatiecentra - in Akron, Ohio, en Colmar-Berg, Luxemburg - werken we aan de ontwikkeling van geavanceerde producten en diensten die de norm bepalen voor de industrie op het gebied van technologie en prestaties. Meer informatie over Goodyear en zijn producten vindt u op http://www.goodyear.eu/.