Kontich,
30
september
2020
|
10:00
Europe/Amsterdam

Winterband blijft veel verkocht, 4-season band maakt opmars

Gebruik van juiste band zorgt voor aanzienlijke verhoging veiligheid

Samenvatting

Eind oktober verzetten we de klok weer van zomer- naar wintertijd. Dit is meestal ook het moment waarop er in Nederland wordt opgeroepen te wisselen naar winterbanden te. Vanaf die periode daalt de temperatuur en wordt het weer vaker onstuimig en nat. Bandenproducent Goodyear ziet, ondanks de zachtere winters de afgelopen jaren, dat winterbanden nog steeds veel worden verkocht. Ook signaleert de bandenproducent een toename in de vraag naar 4-season banden.

De verkoop van 4-season banden maken hun opmars, maar ook de winterband wordt nog veel verkocht. Goodyear trekt hieruit de conclusie dat steeds meer mensen het belangrijk vinden om één type band onder de auto te hebben die geschikt is voor allerlei weersomstandigheden. Robbert Schurink, Sales Manager Goodyear Nederland vertelt: “Veel mensen kiezen tegenwoordig voor gebruiksgemak. Zo hoeven ze geen banden te wisselen als het seizoen verandert. Handig, want je hoeft niet naar de garage voor een bandenwissel en je hoeft de banden die je niet gebruikt ook niet op te slaan. Dit geeft de indruk dat kiezen voor 4-season banden ook veel goedkoper is. Maar dat is niet altijd zo. Los van het gemak wordt vaak vergeten dat winterbanden in de winter veiliger en comfortabeler rijden dan 4-season banden. Zelfs als het niet sneeuwt.”

Grip bij lagere temperaturen

Winterbanden bieden al vanaf een temperatuur van 7 graden Celsius en lager meer veiligheid en betere rijeigenschappen dan de 4-season en zeker dan de zomerband. Met name bij winterse neerslag zoals ijzel, sneeuw, hagel, maar ook bij regen bieden winterbanden in combinatie met lagere temperaturen veel meer grip. “Mensen denken dat het gebruik van winterbanden enkel nodig is wanneer een dik pak sneeuw valt of wanneer je op wintersport gaat. Dit is een grote misvatting. Lagere temperaturen en veranderende weersomstandigheden zorgen ervoor dat een winterband jou en je inzittenden veel meer veiligheid biedt dan een zomer of 4-season band.” Wat maak die winterband dan zoveel veiliger of anders dan een zomerband? “De zachtere samenstelling van het rubber bij winterbanden zorgt voor meer grip en het speciale profiel op de winterband is speciaal ontwikkeld om veel meer water te kunnen afvoeren. Zo wordt door dit profiel de remweg met 30% korter dan bij een zomerband en gaat wegrijden op sneeuw of ijs vanuit stilstand aanzienlijk makkelijker”, aldus Schurink.

4-season banden die voldoen aan strenge veiligheidseisen

De 4-season band is voornamelijk geschikt voor de chauffeur die de auto niet dagelijks gebruikt in de winter en de zomer of voor wie niet dagelijks naar zijn werk rijdt, op wintersport gaat en dus weinig kilometers maakt. Leg je jaarlijks meer dan 10.000 kilometer af dan kan het zelfs duurder zijn om op 4-season banden te rijden. Vanwege het doorrijden op deze band, ook in hoge temperaturen tijdens de zomer, slijt een 4-season band veel sneller. Zo kan het zijn dat je sneller nieuwe banden moet aanschaffen. “Verstandig is het om bij weinig kilometers wel de keuze te maken voor 4-season banden met een Three Peak Mountain Snowflake symbool”, aldus Sales Manager Robbert Schurink. “Dit symbool is een indicatie voor de goed geteste winterse eigenschappen van de band”. 4-season banden met dit symbool worden ook geaccepteerd als een veilige band in de landen waar winterbanden verplicht zijn zoals bijvoorbeeld in Duitsland. “Het symbool mag alleen gebruikt worden als er wordt voldaan aan alle gestelde eisen bij een remtest op sneeuw”, deelt Schurink. “En alle 4-season banden die Goodyear levert zijn goed getest en zijn dan ook voorzien van dit symbool. Zo ben je altijd klaar voor een wintersport vakantie of plotse winterse rijomstandigheden. En dat geeft een veilig gevoel.” 

 

Over Goodyear

Goodyear is een van 's werelds grootste bandenleveranciers. Het bedrijf vervaardigt zijn producten in 47 fabrieken in 21 landen overal ter wereld en heeft circa 63.000 medewerkers in dienst. In twee innovatiecentra - in Akron, Ohio, en Colmar-Berg, Luxemburg - werken we aan de ontwikkeling van geavanceerde producten en diensten die de norm bepalen voor de industrie op het gebied van technologie en prestaties. Meer informatie over Goodyear en zijn producten vindt u op http://www.goodyear.eu/.