Praha,
12
Srpen
2020
|
09:50
Europe/Amsterdam

Goodyear se vrací do hry o titul na znovuotevřených závodech WEC, které zahájí závod ve Spa-Francorchamps

  • Partnerské týmy Goodyear jsou druhé a třetí v pořadí LMP2
  • Minulý víkend využily závod ELMS pro přípravu
  • Třetí "B-spec" běhounová směs má na WEC premiéru

Boj značky Goodyear o titul z mistrovství světa se zase blíží, protože už tento víkend znovu otevře sezónu FIA Mistrovství světa endurance (FIA World Endurance Championship; WEC) závod na okruhu Circuit de Spa-Francorchamps. Tři týmy s výbavou společnosti Goodyear se chtějí v šestihodinovém závodě po dlouhé přestávce v polovině sezóny opět ucházet o vítězství.

K partnerským týmům Goodyear pro celou sezónu – Jota Sport a Jackie Chan DC Racing – se na pneumatikách Goodyear připojí i vůz Algarve Pro Racing, portugalského týmu, který obvykle soutěží v evropské sérii Le Mans (ELMS), ale tento víkend vystoupí i na světové scéně.

Všechny tři vozy na závodních pneumatikách Goodyear Eagle F1 SuperSport jsou prototypy Oreca 07 Gibson, které soutěží ve třídě LMP2, což je jediná třída WEC s volným výběrem pneumatik. Jejich 4,2litrové motory V8 poskytují výkon kolem 600 koňských sil.

Goodyear jde v LMP2 tvrdě po zisku mistrovského titulu s týmy Jackie Chan DC Racing a Jota Sport, jejichž vozy jsou v současné době na druhém a třetím místě celkového pořadí. První z nich skončil na stupních vítězů v posledních čtyřech kolech, zatímco Jota získal památné vítězství loni v listopadu v Šanghaji.

Sobotních 6 Hodin Spa-Francorchamps bude první závod WEC od Lone Star Le Mans na texaském okruhu Vircuit of The Americas v Texasu, který se jel už téměř před šesti měsíci – v únoru. Po nadcházejícím víkendovém závodě bude vrcholem letošního kalendáře závod 24 Hodin Le Mans (19.- 20. září) a závod 8 Hodin Bahrajnu (21. listopadu), který celou sezónu uzavře.

Závod European Le Mans Series pomohl týmům Goodyear s přípravou

Před nadcházejícím šestihodinovým závodem WEC v sobotu 15. srpna se závodníci ELMS utkali již v neděli 9. srpna ve Spa-Francorchamps na čtyřhodinovém závodě, jehož se zúčastnilo sedmnáct vozů na závodních pneumatikách Goodyear Eagle F1 SuperSport.

Čas na trati navíc v mimořádně konkurenční třídě ELMS byl obzvláště přínosný pro Algarve Pro Racing, který měl v neděli na závodní dráze dva vozy, a Jota Sport, který obvykle nejezdí závody v této sérii, ale tentokrát na něm jednorázově vystoupil v rámci přípravy na závod WEC.

Mike McGregor, manažer značky Goodyear pro prodej závodních pneumatik, testování a podporu na závodní dráze, uvedl: „Jota nastoupila do závodu ELMS, aby si zacvičila a nabila se energií na WEC tento víkend, což je pro nás samozřejmě výhoda, pokud jde o nastavení, protože na obou závodech používáme stejnou specifikaci pneumatik. A také jen doba navíc strávená na dráze se obrovsky vyplatí. Navíc máme nyní také výhodu v podobě divoké karty pro Algarve Pro. Jedním z jejich řidičů je Jon Lancaster, který byl v týmu čtyř našich zkušebních řidičů při vývoji nových pneumatik. Díky tomu všemu bychom měli mít dost informací, abychom mohli doufat v působivé výkony a optimální nastavení. Určitě by díky tomu měl být závod WEC pro nás a naše partnerské týmy také jednodušší.“

Nová pneumatika třetí specifikace užitečná pro drsnou dráhu ve Spa

Goodyear v červenci představil třetí specifikaci svých pneumatik LMP2 v závodě ELMS na Okruhu Paula Ricarda a směs B-spec (střední) přiveze do Spa spolu s měkčí pneumatikou A-spec. Na každém dalším závodě této sezóny budou týmy jezdit na pneumatikách specifikace A (měkké) a C (střední-plus).

„Spa je opravdový okruh ze staré školy a jeho drsný povrch dává pneumatikám pořádně zabrat, takže se musíme ujistit, že jsme na tom dobře z hlediska odolnosti pneumatik během celého dlouhého závodu,“ vysvětlil McGregor. „Je mnohem agresivnější než ostatní závodní dráhy. Nejblíže je v kalendáři WEC k nadcházejícímu závodu Šanghaj, kde jsme zaznamenali naše první vítězství, takže budeme tento víkend využívat poznatky, ke kterým jsme dospěli právě tam.“

I když povrch ve Spa je agresivní, v Šanghaji jsme viděli, že i z pneumatik s měkčí směsí specifikace A se dá při správném zacházení dostat dostatečný výkon. Právě na tom teď s týmy těsně spolupracujeme a poznatky z nedělního závodu ELMS nám při tom dále pomohou.

Že se závody uskuteční za deště, je v Ardenách zastrčeném Spa, které je známé svým nepředvídatelným počasím, dost pravděpodobné. Pneumatiky Goodyear s dezénem za mokra ještě nezávodily, ale univerzální předchůdci nových pneumatik se osvědčily loni v září v Silverstonu při proměnlivém počasí, které lze velmi pravděpodobné očekávat i tento víkend.

Volný trénink a kvalifikace se bude konat ve čtvrtek a v pátek, vlastní závod se uskuteční v sobotu od 13:30 do 19:30 SELČ.

O společnosti Goodyear

Goodyear je jedním z největších světových výrobců pneumatik. Společnost zaměstnává přibližně 64 tisíc pracovníků a své výrobky vyrábí ve 47 závodech v 21 zemích světa. Dvě inovační centra – Akron v Ohiu a Colmar-Berg v Lucembursku – usilují o rozvoj nejmodernějších výrobků a služeb, které stanovují technologické a výkonnostní standardy pro celé odvětví. Více informací o společnosti Goodyear a jejích produktech najdete na https://www.goodyear.eu/corporate_emea/.

Můžete také sledovat náš twitterový účet @Goodyearpress nebo vstoupit do naší skupiny ThinkGoodMobility na LinkedIn.